Як не втратити інтерес до роботи

Ефективні фахівці володіють складним мистецтвом самомотивації - і це одна з рис, що відрізняє їх від інших людей. Але як змусити себе рухатися до мети, коли зовсім не хочеться?

Image
Відкрити сурдопереклад

У будь-якого співробітника бувають моменти, коли у нього немає ніякого настрою працювати, а треба. Ось кілька стратегій, які допомагають завершувати найрізноманітніші починання.

Мотивувати самого себе важко. Ці зусилля можна порівняти з подвигом барона Мюнхгаузена: зберігати ентузіазм протягом усього часу роботи над проектом або навіть всієї кар'єри трохи простіше, ніж витягувати себе з болота за волосся. Здається, сама наша психіка гальмує перед постійними зусиллямм щось робити. І тут не допоможуть ні літри кави, ні цитати, що мали б надихати

Однак ефективні фахівці володіють складним мистецтвом самомотивації і це одна з рис, що відрізняє їх від інших людей. Але як змусити себе рухатися до мети, коли зовсім не хочеться?

Підтримуйте прогрес.

Як правило, найбільша зацікавленість спостерігається на початку і в кінці проекту, а середина «провисає». В одному експерименті учасники, що вирізати фігури з паперу, найбільше старалися на початку і в кінці процесу, а в середині частіше халтурили. На щастя, є способи подолати цю слабкість.

  1. Ставити проміжні цілі. Якщо тимчасові інтервали між такими цілями будуть невеликими (припустимо, ви будете ставити не тільки квартальні, а й тижневі цілі з продажів), часу на зволікання просто не залишиться.
  2. Змінити погляд на досягнутий прогрес. Коли ми відчуваємо, що виконали значну частину шляху і мета близька, ми нарощуємо зусилля. Спробуйте подумки відсунути початок проекту подалі в минуле наприклад, відраховуйте його часом не від початку роботи, а від моменту появи ідеї.
  3. Ще один психологічний трюк зосередитися в першій половині проекту на тому, що вже зроблено, а в другій на тому, що залишилося. Це допомагає підвищити мотивацію.

Ця тактика добре працює і для рутинних завдань (скажімо, розіслати 40 вдячних листів), і для більш складних (навчитися грати на фортепіано). Людина, що робить розсилку, для підвищення мотивації спочатку повинна думати про те, як зростає обсяг зробленого, а після 20 листів про те, як скорочується обсяг незробленого.

Використовуйте вплив оточуючих.

Людина істота соціальна. Ми постійно озираємося і багато в чому орієнтуємося на дії інших. Навіть просте сусідство з продуктивним колегою може поліпшити наші результати. Однак з мотивацією складніше. Побачивши колегу, який легко справляється із завданням, яке нас самих ставить в глухий кут, можемо відреагувати по-різному: або надихнутися, або втратити інтерес і вирішити, що інші зроблять цю роботу краще.

Як знайти сенс в роботі.

Чотири поради, які допоможуть наділити роботу  метою, що надихає.

  1. Не варто пасивно спостерігати за цілеспрямованим і успішним колегою: це може вас демотивувати. Краще поцікавтеся у нього, заради чого він так старанно трудиться і чому вважає це важливим. Послухавши, що говорять про свої цілі успішні люди, ви напевно надихнетесь і повірите в свої сили.
  2. Часом давати поради навіть корисніше для мотивації, ніж просити їх: консультуючи інших, ми стаємо впевненішими в собі і відчуваємо приплив сил. Пропонуючи іншим план дій, починаєте слідувати цим планом самі, стаючи в процесі активнішими і успішнішими.
  3. Ще один спосіб використовувати позитивний вплив середовища усвідомити, що далеко не завжди завершити розпочате надихають нас ті, що самі успішно займаються чимось подібним. Найчастіше це просто наші однодумці друзі, близькі або наставники. Подумайте про цих людей і про те, як вони порадіють вашим успіхам, це може стати потужним внутрішнім стимулом.

В позитивній психології є поняття потоку стану активного, приємного і глибокого занурення в яке-небудь заняття. На жаль, в повсякденному житті стану потоку досягти важко - або він швидко проходить. Значно частіше ми відчуваємо себе Мюнхгаузеном в болоті. Якщо вам доводиться тягнути себе за волосся до важливої ​​мети, відшукайте внутрішні і зовнішні мотиватори, виберіть собі хороші заохочення, зміщайте фокус уваги вперед або назад, в залежності від близькості до фінішу і не забудьте використовувати вплив середовища. Самомотивація одна з найскладніших навичок, але без неї не досягти успіху!